Tel.: (8 5) 270 9229El. p. nvspl@nvspl.lt

Emaliuotų indų „siurprizai“ - 2018-11-08

  Pastaruoju metu vis didesnį dėmesį skiriame maisto produktams, kuriuos valgome. Skaitome etiketes, domimės produkto sudėtimi, išmokome nepageidautinų priedų pavadinimus, bet vis dar nesusimąstome arba nepakankamai skiriame dėmesio indams, kuriuose gaminame ar laikome maisto produktus.


  Net tokie daug metų naudojami indai, kaip emaliuoti plieniniai puodai ir dubenėliai gali pateikti nemalonių siurprizų ir sugadinti kruopščiai atsirinktus maisto produktus.

  Šiuolaikinė emalė yra stabili, tvirta ir patikima danga. Todėl tokiuose induose galima laikyti įvairius maisto produktus, įskaitant ir sūdytus ar marinuotus. Deja, neatsargiu elgesiu labai greitai galima sugadinti emalę. Keletą kartų įpylus verdančio vandens į šaltą indą arba priešingai, šalto vandens į karštą indą, indui nukritus ant kieto pagrindo ar šveičiant gaminį abrazyvinėmis priemonėmis, atsiranda mikroįtrūkimai, įbrėžimai ar smulkios emalės šukės. Toks indas jau tampa nesaugiu naudojimui. Į susidariusias net ir minimalias ertmes (įtrūkimus, įbrėžimus) patenka drėgmė, sūrių ar rūgščių maisto produktų dalys. Taip prasideda metalinių indų korozija – metalo tirpimas. Kartu tirpsta ir metalų lydinio sudėtyje esančios priemaišos, tokios kaip nikelis, manganas, chromas ir kt.. Ištirpusios priemaišos lieka maiste, kurį mes suvalgome, o toksinės medžiagos patenka į mūsų organizmą. Emalės šukės, patekusios į organizmą, gali sukelti skrandžio ar žarnyno uždegimą.

  Į maisto produktus gali išsiskirti metalai ir iš pačios emalės. Kuo spalvingiau dekoruotas emaliuoto indo vidus, tuo didesnė įvairių metalų išsiskyrimo tikimybė, nes dažų gamyboje naudojamos mangano, kadmio ir kitų metalų druskos. Sąlytyje su maisto produktais, o ypač kaitinant, šie metalai ištirpsta maiste, „praturtindami“ maisto produktus nepageidaujamais ir sveikatai kenksmingais junginiais. Jeigu danga pagaminta nekokybiškai, dažniausiai nustatomas iš emalės migravęs elementas – aliuminis. Lietuvos higienos normoje HN 16 nurodytas šio metalo didžiausias leidžiamas lygis maiste – 0,5 mg/l. Tai reiškia, kad iš gaminio aliuminis neturi išsiskirti tokiais kiekiais, kurie viršytų nurodytą 0,5 mg/l ribą.

Perkant emaliuotą indą, reikia atkreipti dėmesį į vidinės indo dangos spalvą. Rekomenduojamos spalvos balta, kreminė, pilkšva. Vengti reikia raudonos, geltonos, rudos emalės. Visos šios spalvos nedarydamos jokios žalos organizmui gali puikuotis ornamentų pavidalu ant išorinių indo sienelių.


Informaciją parengė

Dalia Uksienė

Cheminių tyrimų skyriaus Ne maisto medžiagų ir gaminių tyrimų poskyrio vedėja

Atgal Spausdinti
Paslaugos
Cheminiai, mikrobiologiniai, parazitologiniai, serologiniai, virusologiniai, fizikinių veiksnių tyrimai.

Ištiria ir įvertina profesinę riziką (fizikinių, cheminių, ergonominių, biologinių, fizinių, psichosocialinių rizikos veiksnių tyrimą ir vertinimą) įmonėse ir įstaigose.

Pirmosios pagalbos, higienos įgūdžių mokymai ir mokymai apie alkoholio ir narkotikų žalą (praradusiems teisę vairuoti transporto priemonę vairuotojams).
Planuojamos ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai vertinimas atliekamas planuojamoms arba vykdomoms ūkinėms veikloms, kurioms turi būti nustatomos arba tikslinamos sanitarinių apsaugos zonų ribos. 
Mikrobiologinių mitybos terpių išpilstymo paslauga.
Mikrobiologinių mitybos terpių kokybės kontrolės paslauga.