Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija - Naujienos:Maisto higiena

Tel.: (8 5) 270 9229El. p. nvspl@nvspl.lt

Maisto higiena - 2017-10-23

Maistas yra esminė kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis. Jis suteikia mums energijos ir maistinių medžiagų, kad galėtume vystytis ir augti, būti sveiki ir aktyvūs, galėtume judėti, dirbti, mokytis, mąstyti, žaisti.


Tačiau per maistą plinta daugiau nei 200 ligų. Kasmet 1 iš 10 žmonių suserga, suvalgęs užterštą maistą. Didžiosios dalies maistu plintančių ligų galima išvengti, tinkamai apdorojus maistą.

Siekiant užkirsti kelią maistu plintančioms ligoms, labai svarbu imtis saugumo priemonių liečiant, gaminant ir laikant maistą. Šioje vietoje gali padėti 4 paprasti patarimai (angl. 4 C‘s):

  1. Laikykitės švaros (angl. Cleaning). Plaukite rankas prieš liesdami maistą. Tinkamai nuplaukite ir dezinfekuokite visus paviršius, maisto gaminimo įrankius ir įrangą prieš ir iškart po maisto gaminimo. Išsiliejus maisto produktui tuoj pat išvalykite ir neleiskite kauptis maisto atliekoms. Saugokite virtuvę ir maistą nuo vabzdžių, kenkėjų ir kitų gyvūnų.
  2. Venkite kryžminės taršos (angl. Cross-contamination). Atskirkite žalią mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes nuo kito maisto. Naudokite skirtingus maisto pjaustymo įrankius, pvz.: peilius, pjaustymo lenteles žaliam maistui smulkinti. Maistui laikyti šaldytuve ar spintelėse naudokite sandarias pakuotes tam, kad atskirtumėte žalią ir paruoštą maistą.
  3. Gaminkite tinkamoje temperatūroje (angl. Cooking). Ypatingai kruopščiai paruoškite paukštieną, kiaulieną, maltą mėsą (produkto vidinė temperatūra turėtų būti >70oC). Jų negalima pateikti žalių ar pusžalių, dėl juose galimai esančių patogenų. Maistą pakartotinai pašildyti galima tik vieną kartą ir reikia gerai pakaitinti (>74oC).
  4. Šaldykite tinkamai (angl. Chilling). Greitai gendantį maistą užšaldykite per 2 val. Patikrinkite šaldytuvo (+5 – 0oC) ir šaldymo kameros (<17oC) temperatūras. Pagamintą maistą valgykite karštą, jeigu neišeina, tuomet atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą nedelsiant.

 

Patarimai perkantiems maisto produktus parduotuvėje:

  • Pirmiausia į krepšelį dėkite tuos produktus, kurie lėčiau genda ir tik tada pasiimkite šaldytus ir atšaldytus gaminius.
  • Prieš imdami gaminius įsitikinkite, kad jų pakuotė nepažeista ir gaminys nėra išbėgęs.
  • Būtinai patikrinkite galiojimo laiką. Venkite gaminių su pasibaigusiu ar besibaigiančiu galiojimo laiku.
Atgal Spausdinti